Mek 1 (kopia)

Mekonomen: Det började med en skidstjärna i en folkracebil

Förra veckan gick vi i mål med vårt senaste uppdrag för Mekonomen. Första samarbetet hade vi redan 2007 då vi, med support från just Mekonomen, drev bil och coachade ländskidåkaren, OS- och VM-meriterade Anders Södergren i den populära folkracetävlingen NGK Masters i Karlstad.

I en SAAB med stora dekaler på motorhuv och dörrar visade den meriterade och Mekonomen-sponsrade skidstjärnan talang bakom ratten. Någon finalplats blev det visserligen inte, men med sin stabila och offensiva körning övertygade han och överraskade såväl åskådare som konkurrenter och, inte minst, teamchefen Simon Johansson.

Kravfyllda uppdrag

Sedan den fartfyllda starten för 14 år sedan har vi haft många samarbeten med Mekonomen, nordens ledande bildelskedja med egen grossistverksamhet, butiker och verkstäder. En del riktigt stora, andra lite mindre. Gemensamt för samtliga är att de ofta varit komplexa och förknippade med ett stort ansvar. De har dessutom ställt krav på projektledning, mångsidighet och uppfinningsrikedom. 

Mastodontprojekt i Göteborg

Som exempel kan nämnas ett mastodontprojekt i Göteborg där vi under pågående verksamhet skulle stuka om en gammal motorrenoveringsverkstad och göra om den fullt ut till en Mekonomen-verkstad. Med vår breda kompetens gjorde vi mycket av jobbet själva, men vi tog också hjälp av kvalificerade underleverantörer i vårt upparbetade nätverk. 

Att det gick åt tolv containrar för att få bort all utrustning som inte skulle vara kvar säger en del om uppdragets storlek. Men långt ifrån allt kördes till skroten. En stor del av maskinparken såldes, ett försäljningsuppdrag som också låg på oss. 

Många stadsbesök

Nyligen avslutade vi alltså vårt senaste uppdrag för Mekonomen. Vi har varit partner i ett omstruktureringsarbete som bland annat handlat om att plocka ner och flytta verkstäder och butiker, lagerhålla samt distribuera om utrustning. 

Sedan juni månad 2020 har vi gjort insatser på olika nivåer i Härnösand, Ljusdal, Gävle, Bromma, Infra City, Gärdet/Stockholm, Johanneshov, Nödinge, Västra Frölunda, Älmhult, Fosie och Hässleholm. Som avslutning var vi nyligen tillbaka i Stockholm för en sista insats i just det här projektet.