2022 FIA World Rally Championship / Round 02 / Rally Sweden 2022 / 24-27 February 2022  // Worldwide Copyright: McKlein

Simon Promotion tillbaka i Rallyradion – Robin Nilsson sträckreporter i Rally Sweden 

I tio år var chefen själv Simon Promotions röst i Rallyradion. Nu tar Robin Nilsson, företagets eventsamordnare och kommunikatör, över och ersätter Simon Johansson vid mikrofonen. 15-18 februari kommer 31-åringen med Östergötlands mest välsmorda munläder att vara sträckreporter på Rally Sweden i Umeå. – Det känns både fint och lite stort att ta över någon sorts firmatradition, säger Nilsson.

När Svensk Bilsports och Rally Swedens Rallyradio drar i gång med SS1 Umeå Sprint kl 18.00 på torsdag blir det med en nykomling i laguppställningen. Jämte Sebastian Bourghardt, Sofie Lundmark, Lars Jonsson och Per Johansson debuterar nämligen Robin Nilsson som radioreporter i VM-sammanhang.

– Hur det ska gå? Jag är inte så oroligt lagd. Tvärt om, säger Nilsson vars meritlista när det gäller kommentatorsuppdrag börjar bli ganska lång. 

Speciellt i TV där han för Viaplays räkning satt ord på sändningar från bland annat Indycar, Porsche Mobil 1 Supercup, Formel 2, Porsche Carrera Cup och Porsche Sprint Challenge.

Utöver det har Nilsson även kommenterat Formel 1-test och gjort inhopp i MotoGP och VM i speedway. Faktum är att han till och med refererat en match i Premier League.

Klassisk kommentar

Från Porsche Sprint Challenge, och finalen på Mantorp Park 2021, hämtar vi en av Nilssons kanske mest klassiska kommentarer hittills. Alpinikonen Ingemar Stenmark åkte av i Mjölbysvängen varpå Nilsson snabbt gjorde en koppling till en välkänd, alpin världscuport och utbrast: ”Så långt ifrån Garmisch Partenkirchen man kan komma!”

Nilsson om någon borde veta, uppväxt just i Mjölby som han är. 

Det är bland annat den här typen av kommentarer som gänget i Rallyradion gillar. 

– Men förutom att Robin kan snacka och vara både seriös och rolig är han oerhört professionell och mångsidig. Han kan mycket om alla typer av bilsporter så jag är övertygad om att han kommer att passa jättebra i den här rollen, säger SebastianBourghardt, programledare och producent för Rallyradion.

Nilsson håller med om att beskrivningen av honom som mångsysslare stämmer ganska bra.

– Men det är kul att vara mångsysslare, då får man göra roliga grejer, det är då man får förfrågningar om uppdrag som det här.

Uppdrag på hög nivå

Rallyradion har engagerat Nilsson tidigare. Hittills har östgöten agerat radioreporter på tre SM-deltävlingar och en rad andra tävlingar.

– Att det inte blivit fler beror inte på att Robin inte varit påtänkt för andra uppdrag. Vi tänker på honom hela tiden, men det är bara det att han är så upptagen att han säger nej hela tiden, säger Bourghardt.

Men när Rallyradion hörde av sig och undrade om Nilsson ville bli en i gänget under Rally Sweden så blev det JA tämligen omgående. Nilsson kommer att ersätta Per Johansson som det här året ska kombinera sitt uppdrag i Rallyradion med att vara speaker på The Red Barn Arena. 

– Det här ska bli skitroligt. Det är alltid väldigt inspirerande och lockande att göra saker på så hög nivå som möjligt och som svensk finns det inte supermånga möjligheter att göra det, säger Nilsson, som tycker det ska bli speciellt att jobba med just Rally Sweden.

– Jag följde P4 Värmlands sändningar från Rally Sweden redan som 14 åring. På den tiden kunde man inte se rallyt live som i dag. Ville man följa tävlingen och få kommentarerna så var det Rallyradion som gällde. Jag blev biten, tyckte om formatet och därför känns det självklart speciellt att nu få vara med och göra det själv. Och extra kul eftersom Simon hade samma roll under så många år.  

Nya utmaningar

På Viaplay är Nilsson van vid att sätta ord till bilder på en TV-skärm. I Rally Sweden bjuder jobbet som sträckreporter på helt andra förutsättningar och utmaningar.

– Annorlunda såklart. Live, kallt, trångt vid målet på sträckorna, kollegor att ta hänsyn till och konkurrera med, puls. Det blir mycket mer eventsamordning över det här uppdraget än något annat jag gör i den här branschen, säger Nilsson och ler. 

Rallyradion samarbetar med den kommersiella aktören Pop & Rock och nyttjar deras sändare i Umeå och Vännas. För er som kommer att konsumera rallyt på plats är därför FM-frekvenserna 102,3 MHz (Umeå) och 103,0 MHz (Vännäs) att rekommendera. 

Övriga hänvisas till de digitala sändningarna på www.svenskbilsporttv.se

Sändningstider.

Torsdag 15 februari: Kl 18.00-20.30

Fredag 16 februari: Kl 08.30-20.00

Lördag 17 februari: Kl 07.30-20.00

Söndag 18 februari: Kl 07.30-14.00